Ana SayfaMac BlogPhotoshop hakkında kısa kısa

Photoshop hakkında kısa kısa

Hayatimizi montajlayan program Photoshop’un performansını nasıl arttırabiliriz onu inceleyelim isterseniz .

Kimileri zevk için kullanır, kimileri iş için kullanır ve kimisi de amatörce cektigi fotoraflar üzerinde oynama yapmak için kullanir.

Siz hangi sınıfın kullanıcısı olursanız olun, bilinmesi gereken bazi ayarlar varki, photoshop deneyiminizi kabusa çevirmesin.

Birazdan inceleyeceğimiz bölümlere girebilmek için ,

Edit>Preferences> Performance


Memory Usage – Bellek Kullanımı

Memory Usage – Bellek Kullanımı bölümü performansa en çok etki eden ayarlardan biri. Photoshop’un yaptığı işler gibi harcadığı RAM miktarı da yüksek. Ama tabii ki ayarlar sayesinde bu kullanım miktarını belirleyebiliyoruz.

Memory Usage bolumunde, ilk satirda yazan bilgisayarinizdaki Ram miktari.

Onun hemen altinda size tafsiye edilen en yuksek ve en dusuk Ram ayirma oranlari yaziyor.

Onun altinda yazan “Let Photoshop Use” ‘da ise Photoshop’unuzun Ram’inizi nekadar somurmesine musadece edeceginiz orani belirliyorsunuz.

Yetkililer Photoshop icin Ram miktari atamasi yapilirken %80’in ustune cikilmamsi gerektigini tafsiye etmekteler.

Hernekadar siz kullanici olarak, 6GB Ram kullan desenizde kendisinin yuzde oranlarina orantili olarak Ram kullanmakta.

Burda yaptigimiz, mumkun oldukca hard disk ile ugrasip yavaslama herseyi Ram uzerinde yapmana musade ediyorum demek oluyor.

History States – Geri dönme adımları

Çalışırken sıklıkla Command+Z / Undo yapar işlemlerimizi geri alırız.  Çok sayıda işlem geri alırken photoshop’un durup daha fazla geri gitmediği anlar yaşamışsınızdır. Bunun sebebi, photoshop’un belli bir sayıda işlem adımını saklamasından.  Standart olarak History States 20 işlem tutuyor. Bu sayıyı yükselterek, çok daha fazla işlemi geri alabilirsiniz.

Ama unutmamak gerekir ki, hafızada tutulacak bu işlemlerin hepsi RAM üzerinde tutulacak ve sizi yavaşlatacaktır.

Bunun önüne geçmek için çok fazla Undo yerine Snapshot kullanabilirsiniz. Çalışmalarınızın belli aşamalarında snapshot kaydetmeyi alışkanlık haline getirirseniz, çok fazla undo kullanmak zorunda kalmazsınız.

Cache Levels

Cache Level çalıştığınız dökümanın ekrandaki görüntüsünün işlenme hızıyla ilgili. Eğer yüksek çözünürlüklü dosyalarla çalışıyorsanız bu ayarın yüksek olması işinizi görecektir.

Ama sadece web tasarım gibi düşük çözünürlükte işler yapıyorsanız ayarı düşük tutmanızda sakınca olmaz.

Standart 6 olarak tanımlı olan bu rakam maksimum 8′e çıkabiliyor. Düşük çözünürlükte işler için bu rakamı 2-3 gibi ayarlayabilirsiniz.

Scratch Disks

İlgili olabilecek bağlantılar

Photoshop çalışırken bolca RAM kullandığı gibi, disk alanınızı da bolca kullanıyor. Standart olarak Photoshop C sürücünüzü ilk disk olarak kullanır. Eğer büyük dosya boyutlarıyla çalışıyorsanız, scratch disks ayarlarınızı düzenlemeniz çok faydalı olacaktır. Eğer birden fazla diskiniz varsa, sisteminizin yüklü olduğu disk dışındaki diskleri ilk sıraya almanızda performans açısından fayda göreceksiniz.

Font önizleme – Font Preview

Çoğu Photoshop kullanıcısı özellikle tasarımcılar birçok fontla çalışmayı severler. Font önizleme açıkken, tüm fontlarınızın görüntülerini oluşturmaya çalışacak photoshop elbette yavaşlayabilir. Bunun için Font Önizlemeyi pasif hale getirmek hızlı bir çözüm olabilir.

Çalışmanızdaki Layer sayısını azaltın

Layerlar Photoshopun temeli bunu kabul ediyorum. Ama Layer sayısı arttıkça photoshop her işlemde tüm layerları güncellediği ve sıkıştırdığı  için performans azalacaktır.

Layer olarak ihtiyaç duymayacağınız kısımları birleştirerek tek layerda saklamaya çalışın.

Layer paletinde CTRL basılı tutarak layerları seçin, sağ tıklayıp “Merge Layers” komutunu kullanın.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar