Ana SayfaApple Blog2011 oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor

2011 oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor

Neredeyse iki haftayı oldukça sessiz geçirdik öyle değil mi? Gerek iş yoğunluğum gerekse Apple cephesinin durgunluğu nedeniyle sayfalarımızın hareketi azaldı. Bu arada, üç – dört gün yazamayınca sağlık durumumu merak edip “Acaba bu adama birşey mi oldu?” diye merak edip mail atanlara da topluca cevap vermiş olayım, turp gibiyim :)

Malum yeni yıl yaklaşıyor. Pek çok kişide acı tatlı telaş var. Şu sıralar envanter dökümü yapanların telaşı pek bi acıdır. Apple Cephesinde ise bolca satış var. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin tatil programı, Apple ürünlerinin (özellikle iPad) hediye olarak satılmasını sağlıyor. Yapılan araştırmalar, Noel Baba’dan en çok istenen hediyelerin başını iPad’in çektiğini doğruluyor. Öyle ufak tefek rakamlardan da bahsetmiyorum. Yıl sonu satışları, Apple’ın tüm yıl içindeki toplam satışları pastasında oldukça iri bir dilime sahip. 2010 hakkında epey konuştuk değil mi? Biraz da 2011 hakkında konuşalım. Beklentiler, umutlar, dedikodular ve sızıntı bilgiler 2011’in Apple yılı olacağını gösteriyor. Şimdi bir fincan kahve hazırlayın, 2011 de Apple’dan neler bekliyoruz şöyle bir göz atalım…

Yazının Devamı:

Pek çoğunuzun da bildiği gibi 2011 yılı biz Apple kullanıcılarını heyecanlandıracak haberler ile başlayacak. iPhone 5 ve iPad 2, Mac App Store ve daha fazlası, 2011 in dikkat çekici sürprizlerinden olacak.

Ocak

– Mac App Store, kapılarını açacak ( 6 Ocak 2011). Uygulama edinme alışkanlıklarımız görece değişecek. Downloads sitesi kapanacak ve artık tüm uygulamalara erişim noktamız Mac App Store olacak. Görece değişecek diyorum çünkü iOS cihazlarını kullananlar bu şekilde uygulama edinmeye zaten alışık.

– Apple iPad 2’yi gösterip vermeyecek. Daha hızlı, daha ince, kameralar ile donatılmış ve Nisan ayında satışa sunulacağını Jobs’tan öğreneceğiz.

– Apple birinci çeğrek satışlarını açıklayacak. Abartı büyüklükteki Mac satışları fazlasıyla dikkat çekecek. iPad satışları ve iPhone istatistiklerini görüp “Vay be!” Apple ne para kaldırdı diyeceğiz.

– iWork 11 ofis paketi App Store’da görünecek ve satışları göz kamaştıracak.

– The Daily, (ilk iPad gazetesi) yayımlanacak. Sadece iPad a özel gazete hakkında detaylı bilgileri daha önceki yazılarımda paylaşmıştım sanıyorum.

Şubat

– Aperture Güncellenecek

– Bir milyonuncu uygulama, Mac App Store’dan indirilmiş olacak. iWork ve ücretsiz oyunlar Mac App Store’da büyük başarı gösterecek.

– iTunes güncellemesi ABD de yaşayan vatandaşları birhayli sevindirecek. Ülkemizde iTunes servislerinden yalnızca App Store kullanılabildiğinden ve yakın gelecekte müzik, video ve filmlere erişmemiz mümkün olmadığından fazla ayrıntıya değinmiyorum.

Mart

– iPhone, ABD deki Verizon hatları ile çalışacak. Bu, kısmen 4G network e geçiş gibi algılanacak. Tilkiler, yeni iPhone 4 diye bu iPhone’u ülkemizde satmaya çalışacaklar. Kısmen iPhone donanımında değişiklik de beklenmiyor değil…

– Beyaz iPhone nihayet satışa çıkacak.

– iBookstore güncellemesi Web’i kitaplara getirecek.

– iBookstore / iTunes Extra başlık oluşturma aracı sunulacak. Bu araç belki de yeni iLife paketine dahil olacak.

Nisan

– Apple MacBook Pro ailesini güncelleyecek. Bazı modellerden optik sürücü kaldırılacak ve Solid State Disk ‘ler standart donanım haline gelecek. Sanırım disketin ardından CD’nin sonunu Nisan ayında göreceğiz. Bu aşamanın ardından mobil bilgisayarlar kesinlikle eskisi gibi olmayacak.

– Apple ikinci çeğrek satışlarını açıklayacak.

– iPad 2 satışa sunulacak ve ilk gün bir milyon adetten fazla satılacak.

– Final Cut Studio güncellenecek. 64 bit’e terfi edecek paket, güçlü iAd ve sanal çevrebirimleri yaratma özelliklerine sahip olacak.

Mayıs

– iPad 2, ilk iki ay sonunda altı milyon adetlik devasa bir satış rakamına kavuşacak

– Logic Studio güncellenecek. Canlı performans mixi, canlı kayıt için otomatikleştirilmiş seviye kontrolleri özellikleri eklenecek.

Haziran

– Steve Jobs WWDC ile karşımıza çıkacak

– iPhone 5’in yada 4 s ‘in (biliyorum saçma oldu) WWDC’de Jobs’un elinde görünme olasılığı hayli yüksek.

– WWDC da Mac OS X Lion beta sürümü geliştiricilere dağıtılacak.

– Safari 6 ile tanışacağız. Gelişmiş Flash desteği(!) Flash artık opsiyonel bir ekstra haline gelecek.

– OpenJDK projesi kapsamında,OS X Lion ve Snow Leopard sistemleri için Java’nın  ilk tam test edilmiş kullanıcı beta sürümünü göreceğiz.

– iOS 5, zilyon tane özellik ile gelecek. Özellikle yeni harita ve konum bazlı araçlarda muazzam değişiklikler olacak.

Temmuz

– iPhone 5 ve iPad 2, yeni ülkelerde satışa sunulacak.

– Üçüncü çeğrek satışları açıklanacak.

– Masaüstü ürünler güncellenecek. Magic Trackpad artık masaüstü sistemlerde standart olarak pakete dahil edilecek.Mac Pro LightPeak bağlantısını destekleyecek.

Ağustos

– Apple özel bir müzik etkinliğine evsahipliği yapacak. Eylül’de satışa sunulacak yeni ürünleri tanıtacak.

– Apple iPhone için Android emulatörü yayınlayacak.

– iTunes uygulaması Android kullanıcılarına da satış yapacak.

Eylül

– iTunes 11 yayınlacak. Steve Jobs bunun için uzun zamandır çalıştıklarını dile getirecek. Nihayet Bulut tabanlı sistem ile tanışacağız.

– Yeni iPod Touch satışa sunulacak. Kasası iPhone 4 ‘ e daha fazla benzeyecek, kapasitesi artacak.

– iPod nano yenilenecek. A4 işlemci ile donatılacak, sesli arama gerçekleştirecek, bir saat gibi takılabilen bir ürün olacak. Bu küçük, ucuz limitli bir iPhone olacak fakat Twitter ve Facebook a erişim sağlayacak ve belki maillerinize de…

– Apple TV daha hızlı bir işlemci ile güçlendirilecek

Ekim

– Mac OS X Lion satışa sunulacak

– iOS 5.1 yayınlanacak

– iLife 12 görünecek. Bulut bazlı özellikler ile donanacak ve App Store üzerinden satın alınacak

– Apple dördüncü çeğrek satışlarını açıklayacak ve hisse senetleri yine tavan yapacak.

Kasım

– iOS 5.2 güncellemesi yayınlanacak

– App Store, 5 milyarlık download a ulaşacak.

– Mac App Store ‘dan indirilen uygulama sayısı ise 100 milyonu bulacak.

Sağdan soldan edinebildiğim bilgilerin derlenmiş halde sunumu gibi oldu sanırım. Unuttuklarımız, aklımıza gelmeyenler olmuştur. Aklınıza gelenleri  yazın. Siz neler bekliyorsunuz yeni yılda Apple ‘dan?

41 YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
41 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
monoCream
monoCream
13 yıl önce

Liste bana yeter de artar bile :)….Tesekkurler yazi icin ..

engin
engin
13 yıl önce

teşekkürler harika bi yazi olmuş mehmet bey

Erdem
Erdem
13 yıl önce

Bence bunları sitenin sağ tarafına koy hepsinin yanına da bi check-box koy tutturduklarını işaretle. :)

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  Erdem

:)

serkan sert
serkan sert
13 yıl önce

Teşekkürler, güzel bir derleme olmuş.

Halit t.
Halit t.
13 yıl önce

Abi merhaba;

Siz ne isle ugrasuyorsunuz, hayirli gunler

Saygilar.

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  Halit t.

Apple ile uzaktan yakından ilgisi olmayan kendime ait bir isyerim var. Elma Dergisi benim hobim :)

sabri
sabri
13 yıl önce

biz gene apple hayranlari,agzimiz acik bekliyecegiz anlasilan…

hüseyin
hüseyin
13 yıl önce

mehmet bey merak ettiğim şu geçen c.tesi günü istanbuldaki bir turkcell bayisi bana bütün iphone 4 lerin piyasadan toplatıldığını ve yılbaşından sonra yeni modelin çıkacağını belirtti bu konuda her hangi bir bilginiz var mı?

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  hüseyin

Yok öyle Birsey merak etmeyin.

İsmail GENÇ
İsmail GENÇ
13 yıl önce

herkese şimdiden iyi yıllar.Avincan Bey ne zamandır suskundunuz evet.Yeni yılla birlikte bizi daha çok aydınlatırsınız umarım.

Onur
Onur
13 yıl önce

Mehmet bey, cogu dusuncenize katiliyorum ancak iPhone android birlesmesi dusunceniz neye dayaniyor? Ve de iPod nano icin telefon destegi de demissiniz bu dusuncelerinizneye dayaniyor?

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  Onur

Açıkcası bunlar da dahil cogu bilgi derlemedir. Bu bahsettiginiz öngörüler computerworld un fazla sisirilmis beklentileri. Bana göre bu ikisi sadece beklenti. Nano’nun internet ve haliyle sesli arama destegi mümkün ve mantıklı gelse de androide pek ihtimal veremiyorum.

İsmail GENÇ
İsmail GENÇ
13 yıl önce

Apple’ın tablet bilgisayarı iPad, tüm modelleri ve orijinal aksesuvarları ile Türkiye’deki yetkili distribütörü Bilkom güvencesi ile 25 Aralık’ta resmi olarak satışa sunuluyor. iPad, Bilkom tarafından satış sonrası destek ve 2 yıl garanti avantajları ile KDV dahil 1079 TL’den başlayan fiyatlarla, bu hafta sonu raflarda yerini alacak. 64 GB’lik Wi-Fi + 3G’li model ise 1767 TL’den satışa çıkacak.

Bilkom’dan yapılan açıklamada, “16GB, 32GB ve 64GB seçenekleri ile Wi-Fi ya da Wi-Fi + 3G modellerinden birine sahip olabileceğiniz iPad’ler, 1079 TL (KDV dahil) başlayan fiyatlar ve World Kart’a özel 12 ay taksit seçeneği ile tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

Tüketiciler Apple Premium Reseller mağazalarında World Kart’a özel 12 ay taksit seçeneğiyle ayda 90 TL’den başlayan ödeme fırsatıyla iPad’e sahip olabilecekler” denildi. iPad, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep illerindeki toplam 11 Apple Premium Reseller Mağazaları ile Bimeks, Darty, Electroworld, Mediamarkt, Teknosa, Saturn ve Vatan’ın İstanbul (26), Ankara (8), İzmir (5) ve Bursa’daki (1) toplam 51 mağazasındaki yetkili Apple satış noktalarında satışa çıkacak.
Kaynak:HABERTÜRK

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  İsmail GENÇ

Teşekkürler Ismail Bey.

durul
durul
13 yıl önce

1. Derleme harika. Ama yarısının tutacağını sanıyorum. Öncelikle bunların hepisini yetiştirebilmek için foxconn’u satın alması lazım.

Neden tutmaz ?
Yeni Macbook demek. Mac Air’i baltalar. Sınır mınıf boşverin. Herkes parasını ipad 2’ye saklar.

İpod nano zaten yenilendi. Bunun yenisi gelmez. Kapasite arttırımı olabilir.

ilife numarası değişmez içeriği değişir.

Neden tutar ?

Final Cut’ı ve Logic Studio ‘yu uzun zamandır ellemediler.

iLife ‘ın iweb’i ve iwork öksüz kaldı. El atacaklardır. Ama iyi ama kötü.

Ipad 2 gelecektir.

İphone 4 beyaz bence çıkmayacak. Verizon üstüne gideceklerdir.

IOS 5 görür. Ama 3gs ve 3g’ler bütün fonksiyonlarını kullanamazlar.

iphone 5 için çok erken …

Mac App Store, güzel para kazandıracaktır.

Bu listede yok AMA Apple Tv için yazılım’lar mac app store’de çıkacaktır. Hatırlarsanız içinde 8 gb lik hdd bulundu.

Benden bu kadar.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

yazınızı çok beğendim ve bir şey soracağım apple tv de türk kanlları izlenebiliyor mu yada gelecekte izlenebilme ihtimali var mı?

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Malesef mümkün değil. Apple tv ile bilgisayarinizdaki yada iOS cihazinizdaki medyayı tv nize taşıyabilir, Youtube, flickr gibi bazı sitelere bağlanıp icerik izleyebilirsiniz. Bildiginiz tv box mantığından oldukça uzak. Ancak iOS kullanan yeni nesil apple tv için bu sekilde bir uygulama çıkabilir ve bu uygulama ile internetten yayin yapan kanalların izlenmesi mümkün olabilir. Malesef yakın gelecekte böyle bir calışma olacağını sanmıyorum.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

Bende apple tv 2 jenerasyon var bu yuzden size busoruyu sordum ve bu alete jailbreak nasil yapilir yapilirsa ne katkisi olur ve iphonedaki kanal d atv ve show tv programlarini aktarabiliyormuyum ?

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Apple TV ve Jailbreak hakkında bir yazı hazırlıyorum. Yakın zamanda yayınlanacak. Mutlaka işinize yaracak bilgiler olacaktır. Şu an için diğer iOS cihazlarında kullanılan uygulamaları Apple TV 2 üzerinde çalıştırmanız mümkün değil.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

ve bana önereceğiniz apple ürünlerini sayarsanız sevinirim

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Biraz garip bir soru olmuş. Apple’ın tüm ürünleri iyidir. Yapmak istediğiniz iş nedir? Belki konu biraz daha spesifik olursa daha iyi yanıt bulunabilir.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

jailbreak ile ilgili sevindim ve açıkçası benim iphoneun ipad im apple tv var ama çok kötü bir bilgisayarım var ve çoğu kullanan arkadaşım bana macbook pro 15inch intel core i7 i önerdi ama onlarda kullandığım kadarıyla çok değişik ve farklı bir kullanımı vardı.açıkçası macbook lar hakkında pek çok şey bilmiyorum aslında macbook pro 15inch intel core i7 alsam mı yoksa normal macbook mu alsam eğer ikisinden birini alınca başka bir şeye ihtiyacım olacak mı ve çoğu kişi 2 yıl sonra yavaşlıyor diyor açıkçası macbook lar hakkında kafam çok karışık :D

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

MacBook ya da MacBook Pro, tamamen yaptığınız iş ile ilgili olarak seçilmesi gereken ürünler. Basit ofis uygulamaları vb şekilde çalıştıracaksanız MacBook oldukça yeterli bir makinedir. Hızlı, pratik ve sorunsuzdur. Daha ağır uygulamalar (PS, Aperture, Cad vb) çalıştıracaksanız ya da oyun oynayacaksanız önerim elbette ki Pro. Sadece internette gezinmek için de Pro almaya değmez, madem iPad de var… Kullanım elbette farklıdır. Mac OS X neticede. Ancak bir haftada rahatlıkla alışır, windows u aramazsınız. Oldukça basit ve anlaşılır bir işletim sistemidir. Sorun çıkartmaz, baş ağrıtmaz. Tereddütsüz öneririm. MacBook alınca başka bir şeye ihtiyacınız var mı? Açıkçası tartışılır. Kablosuz yedekleme için TimeCapsule, Kablosus ağ yönetimi için Airport… bu böyle uzar gider. Bence ihtiyaçlarınızı karşılayacak ürünü edinin, ardından yeni ihtiyacınız ortaya çıktıkça bunu düşünün. Ne var ne yok alacaksınız diye bir şart yok. 2 yıl sonra yavaşlıyor diyen kişiyi bana getirin, 2006 dan beri canavar gibi çalışan plastik kasalı MacBook’umu göstereyim, bakalım aynı şeyleri düşünecek mi? Normal şartlarda Mac’lere pek bakım gerekmez. Bazı şeylere dikkat ettiğiniz sürece Macintosh’lar sizi yıllarca yarı yolda bırakmadan çalışmaya devam ederler. Bu arada, bahsettiğim MacBook yaklaşık 2 yıldır hiç kapanmadı. Sürekli açık!

tefo96
tefo96
13 yıl önce

sağolun ve apple tv hakkında ki yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum ve oyun oynayacağım o yüzden terciğim macbook pro

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

MacBook Pro almaya karar verirseniz araştırın, bulduğunuz fiyatı bana iletişim bölümünden bildirin. Belki daha uygun şartlar ile MacBook Pro ayarlayabiliriz. Siz modelini, fiyatını ve satıldığı yeri söyleyin yeter.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

Ben macbook Pro 15 inch Intel core i7 istiyorum ama açıkcası nerden alicagimi bilmiyorum çünkü bilkom da ve Türkiye’de çok pahalı

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Günlük olarak bile fiyatlar çok değiştiği için şu an bir bilgi vermek pek doğru olmaz. Ancak siz almayı kesinleştirdiğinizde bana yine bir haber verin. ABD yada başka yerlerden uygun fiyatla getiren arkadaşlar oluyor. ABD fiyatının üzerine çok az kar koyuyorlar. Bazı süper zekiler de hazır yakalamışken acımıyorlar. Aman diyeyim, çakallara dikkat edin…

tefo96
tefo96
13 yıl önce

Tmm çok sagolun ve sadece sizle iletişime girebilcegim bir yer var mı yorum lara yazmiyim ve alacağım kesin ama alacağım yer ve fiyat belli olunca size danisirim ve Apple tv yazınız ne zaman artık bekleye
Meyeceğim :)

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Aksilik olmazsa 1-2 gün içinde yayınlanır. Ancak şimdiden yazayım ki hayal kırıklığı olmasın, JB yapılan cihazlara internet tarayıcısı haricinde çok da büyük bir yenilik gelmiyor.

Bu arada iletişim için sitede iletişim bölümü mevcut. Yukarıdaki navigasyon çubuğundan iletişime geçebilirsiniz.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

Bana söylemiş olduğunuz AirPort express,AirPort extreme ve time capsule nedir acaba ?

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Time capsule, bildiginiz harici harddisk. Sadece veriyi kablosuz olarak aktarır. Mac os daki yedekleme çözümü olan time machine’i kullanmanın en zevkli ve en pahalı yoludur :). AirPort express, evde yada küçük ofiste kullanılan yazıcı, hoparlör vb aygıtlara kablosuz erişim için kullanılır. Ayrıca kablosuz internet ağını genişletir. AirPort extreme ise daha çok aygıt ve daha çok kullanıcıyı destekler. Akıllı ev yönetimi için faydalı aletlerdir.

tefo96
tefo96
13 yıl önce

Peki gerekli mi

Mehmet Avincan
13 yıl önce
Reply to  tefo96

Açıkçası ben kullanmıyorum. AirPort Express belki ama diğerleri bana fazla.

Son Yazılar