Ana SayfaİncelemeElgato Thunderbolt 2 Dock Değerlendirmesi

Elgato Thunderbolt 2 Dock Değerlendirmesi

Epey uzun bir aradan sonra tüm Elma Dergisi takipçilerine yeniden merhaba! Şöyle bir geriye dönüp yazı arşivine baktığımda, son yazdığım “Elma Dergisi Gözüyle iPhone 6s”  yazısının üzerinden kabaca 15 ay geçtiğini gördüğümde artık “daha fazla ertelememek” gerektiğini düşündüm. Aslında geçen bu zaman içerisinde içimden pek çok defa yazmak geçti, ancak o kadar gündemi yoğun bir ülkede yaşıyoruz ki sanıyorum bu bloğun konu aldığı ürün ve haberler en son takip edeceğimiz ve düşüneceğimiz şeyler arasında kalıyor. Umarım milletçe o özlediğimiz huzurlu günlere bir an evvel kavuşuruz da tek dert edeceğimiz şey iPhone 7’de yer verilmeyen kulaklık çıkışı olur.

Geçen on beş ay içerisinde Apple pek çok yeni ürün piyasaya sürerken bunların bazıları kullanıcılarda heyecan yarattı, bazıları ise tam bir hayal kırıklığı oldu. Ancak temel gözlemim, Apple yönetiminin yeni özellikler içeren donanım ürünlerine kıyasla ekosistemi ayakta tutacak “birlikte çalışma” kavramına daha öncelik verdiği oldu. Daha hafif, daha ince, daha kolay taşınabilen cihazlar uğruna pek çok giriş / çıkıştan feragat eden Apple tasarımcıları kullanıcılarını adaptör taşıma zorunluluğu ile kızdırmış olsa da bu durumu fırsata çeviren pek çok marka da talebi karşılayacak uyumlu ürün ve adaptörler geliştirerek piyasaya sürmekte.

Bu yazıda da Türkiye’de Apple Online Store üzerinden sipariş etme imkanınız olan Elgato Thunderbolt 2 Dock’dan bahsetmek istiyorum. Bu bir yeni ürün incelemesi değil, Thunderbolt dock ürünleri uzun süredir piyasada, üstelik 2016 yılında piyasaya sürülen yeni MacBook Pro’lar üzerinde Thuderbolt 3 (USB-C) bağlantısı bulunması sebebiyle Elgato’nun ürünü eski teknoloji olarak dahi değerlendirilebilir. Diğer taraftan ürünün Türkiye’de kolaylıkla tedarik edilebiliyor olması, mevcut döviz kuru ile hesaplandığında yurt dışı Amazon fiyatından bile daha ucuza temin edilebiliyor olması (geçtiğimiz hafta içinde gelen zamma rağmen) ve Thunderbolt 3 ile de geriye yönelik uyumlu olması (şuradaki çevirici ile) sayesinde ürünün daha uzun bir süre kullanılabileceğini düşünüyorum.

Elgato Thunderbolt 2 Dock’un genel görünümü

Bana göre bu tip dock ürünlerinin iki temel avantajı bulunuyor;

Birincisi, taşınabilir bilgisayarınızı söküp takma aşamasında zaman kazandırması. Normalde ofiste iki adet monitör ve harici disklerle çalışıyorum. Elgato dock yokken işe geldiğimde iki monitör için biri display port (Thunderbolt) diğeri HDMI olmak üzere iki kabloyu takıyordum, sonra güç kablosu, sonra hard diskler için USB kabloları, sonra Ethernet bağlantısı için diğer Thunderbolt Ethernet adaptörü derken bilgisayarımın her yanından kablolar çıkıyordu. Bu hem görsel olarak hem de sabah akşam, toplanıya giderken sök-tak anlamında sıkıntı oluyordu. Elgato dock’u kullanmaya başladıktan sonra ise tüm cihazlarım için sadece Thunderbolt, güç ve display port kullanmam yeterli oluyor. Üstelik MacBook Pro üzerinde tüm bu portlar yan yana olduğu için çok daha sade bir görüntü olduğunu söyleyebilirim. (Yeni MacBook Pro üzerinde hem güç hem de haberleşme sunan Thunderbolt 3 Dock ise bu anlamda muhteşem.)

İkincisi ise daha fazla bağlantı imkanı. Özellikle üzerinde bir adet Thunderbolt portu bulunduran MacBook ve MacBook Air ürünleri için ciddi bir eksikliği gideriyor. Elgato dock üzerinde üç adet USB 3.0 bağlantı noktası yer alıyor, böylece harici disklerim sürekli dock’a bağlıyken sadece Thunderbolt kablosunu bilgisayarıma takmam yeterli oluyor. Üstelik MacBook’um üzerinde iki adet USB portu da boşta kalıyor, bir flash disk takmak istersem sorun yaşamıyorum. Benzer şekilde dock üzerindeki Gigabit Ethernet portu da kesintisiz ve hızlı ağ erişimi sunuyor (kablosuz teknolojiler ne kadar ilerlemiş ve pratik olsa da halen kablonun yerine alacak performansta olmadıklarını düşünüyorum). Son olarak ön paneldeki kulaklık çıkışı ile mikrofon girişi, Skype üzerinde telekonferans yaparken “kablonun kısa gelmesi” problemini ortadan kaldırıyor.

Elgato Thunderbolt 2 Dock’un ön ve arkasındaki siyah plastik ve gövdedeki fırçalanmış alüminyum Apple’ın alıştığımız ürün tasarımı ile uyumlu olduğundan masa üzerinde sırıtmaması bir diğer avantajı. Ürünle birlikte gelen adaptör 100-240V uyumlu ve notebook adaptörüne benziyor. Ürün genellikle sabit olarak kullanılacağından adaptörün büyüklüğünün olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Gelelim üzerindeki USB 3.0 bağlantı noktalarının hız testlerine. Blackmagic ile yaptığım denemelerde USB 3 bağlantı noktasına sahip Western Digital harici taşınabilir diskim için dock üzerinden bağlantı çok az farkla da olsa daha hızlı çıktı. Bu anlamda dock üzerinden bağlantının performansa olumsuz etkisi olmadığını söyleyebilirim.

Doğrudan MacBook’a bağlandığında

Elgato Dock üzerinden bağlandığında

 

Son olarak monitör bağlantıları ile ilgili uyarıdan bahsedeyim. Bu ürünü kullanarak, tek bir Thunderbolt bağlantısı ile Thunderbolt bağlantısına sahip olmayan iki monitörü sürmeniz mümkün değil. Ürün üzerindeki HDMI portu kullandığınızda display port devre dışı kalıyor. Örneğin, MacBook Air üzerindeki tek Thunderbolt portu kullanarak bu dock ile hem HDMI monitör bağlayıp hem de display port üzerinden bir monitör bağlarsanız tekinden görüntü alabileceksiniz. Elgato destek sayfasında farklı işletim sistemleri ve bağlantı türleri için monitör kullanımı şurada anlatılmış.

Özetlemek gerekirse;

Avantajları

  • Kaliteli ve diğer Apple ürünleri ile uyumlu tasarım
  • Thunderbolt 2 desteği ile tatmin edici performans
  • Beraberinde Thunderbolt kablosu gelmesi
  • Ürün üzerindeki USB portlarını kullanarak cihazlarınızı şarj edebiliyorsunuz
  • USB 3 bağlantı noktası olmayan Apple bilgisayarlarda Thunderbolt üzerinden USB 3 performansı sunabiliyor
  • HDMI portu 4K destekliyor (1.4b)
  • Basit kurulum

Dezavantajları

  • Ürün üzerindeki mikrofon girişi ve ses çıkışı ayrı portlar, bu anlamda iPhone’unuzla birlikte gelen kulaklığı ya da iPhone uyumlu mikrofonlu kulaklıklarınızı kullanamıyorsunuz
  • Beraberinde gelen Thunderbolt kablosu 50 cm uzunluğunda, bu uzunluk masa üzerinde docku istediğiniz yere yerleştirmenize engel oluyor
  • Birkaç USB portu daha olsa hayır demezdim
  • Aynı anda iki monitör bağlanamıyor

Elgato’nun Thunderbolt 3 (USB-C) uyumlu yeni ürününün yakında piyasaya sürüleceğini de belirteyim. Muhtemelen yüksek fiyattan gelecektir, amacınız eğer masa üstünüzü biraz toparlamak ise fiyatı daha makul gözüken Thunderbolt 2’yi de tercih edebilirsiniz. Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar