Ana SayfaiOS BlogiPhoneKış Temizliği

Kış Temizliği

Kış geldi. Artık evde daha fazla vakit geçiyoruz. Hazır yeni bir yıla başlamaya sayılı günler kalmışken, her gün sayısız veri ile kirlettiğimiz telefonlarımızı temizlemek için güzel bir dönem olduğunu düşünüyorum. 

Yıl boyunca indirdiğimiz fakat kullanmadığımız uygulamalar, bir şeyleri hatırlamak için çektiğimiz fotoğraflar, doğrulama mesajları ve çok daha fazlası biz onları silene kadar telefonumuzda yer kaplamayı sürdürüyor. Belki artık bazı fazlalıkları atmanın zamanı gelmiştir.

Eski fotoğrafları temizlemek.

Sizi bilmem ama benim, fotoğrafları bir şeyleri hatırlamak için de kullanmak gibi bir alışkanlığım var. Hal böyleyken telefonumda anlık olarak birine iletmek veya kendim için çektiğim çok fazla fotoğraf birikiyor. Üzerinden zaman geçtiğinde ise bunları ayıklamak ciddi bir mesaiye dönüşüyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda bir tadilat sırasında mimara iletmek için onlarca fotoğraf çekmişim fakat hala albümde, dolayısıyla iCloud alanımda yer kaplıyor. İş bu seviyeye ulaşmadan önce fotoğrafları arada sırada gözden geçirmekte fayda var.

Artık işe yaramayan fotoğrafları tamamen silmek veya ileride işe yarayabileceğini düşündüklerinizi albümler oluşturarak saklamak ileride lazım olduğunda işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. İş veya planlama için çektiğiniz fotoğrafların, anılarınıza karışmamaları için onları seçip, dosyalar uygulamasına göndermeyi de düşünebilirsiniz.

Eski veya yinelenen kişileri düzenlemek.

iOS 16 ile birlikte gelen güzel özelliklerden biri de yinelenen kişileri sizin için takip etmesi. Aynı kişinin farklı bilgiler ile Kişiler uygulamasında (telefon rehberinizde) olmasının gerçekten bir faydası yok. iPhone bunları sizin için takip edip, kişi kartınızın altında görüntüleyebiliyor.

Rehberinizde yinelenen bu kayıtları tek bir hesapta birleştirmek karmaşıklığın önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca listenize geçici bir amaçla eklediğiniz veya artık görüşmediğiniz kişi kartlarını silerek daha derli toplu bir rehbere sahip olabilirsiniz.

Kullanılmayan uygulamaları silmek.

Reklamda gördüğünüz oyun beklediğiniz gibi çıkmadı mı? Ya da indirdiğiniz bir uygulamayı en son ne zaman kullandığınızı bile hatırlamıyor musunuz? Genellikle uygulamaların çoğu beklentimizi karşılamaz fakat silmeyi ötelediğimiz için aylarca sistemde yer kaplamayı sürdürür.

Nasıl olsa fazla yer kaplamaz diye düşündüğümüz ve silmeyi ötelediğimiz uygulamalar, bir yerden sonra hafızanızın büyük bir bölümünü işgal edecek hale gelebilir. Arada sırada bu uygulamaları silmek hem ana ekranın düzeni, hem de kapladıkları alanı geri kazanmak adına oldukça faydalı olabilir. Telefonunuzun hafızası dolu ve artık silecek pek bir şey kalmadıysa, pek sık kullanılmayan uygulamaları geçici olarak kaldırmak işinize yarayabilir. Bu sayede kullanmadığınız uygulamalar yer kaplamadan ana ekranda kalmaya devam eder. Kullanmak için açmak istediğinizde ise yeniden indirilerek kullanıma hazır hale gelir. Uygulama ile birlikte kullandığınız belgeleriniz ve verileriniz ise korunduğu için veri kaybına sebep olmaz.

Eski mesajları silmek.

En yorucu olanlardan biri de bu sanırım. Özellikle iMessage veya WhatsApp gibi uygulamalar ile iletilebilecek dosya türünün neredeyse sınırı yok malum. Haliyle pek fazla zaman geçmesine gerek kalmadan ilişiklerin toplam boyutları hiç de küçümsenemeyecek boyutlara varabiliyor.

Ayarlar > Genel > ‌iPhone‌ Saklama Alanı > Mesajlar adımları ile boyuta göre iMessage uygulamasındaki ilişikleri, mesajlara dokunmadan silebilmek mümkün.

Ayrıca özellikle ileride asla kullanılmayacak olan banka vb. işletmelerin uygulamalarından gelen doğrulama mesajları gibi onlarca sms, telefonu dijital bir çöplüğe çevirmeye yetiyor. Menüden mesaj seç diyerek tek tek mesajları işaretleyip silmek zor geliyorsa çift parmak ile silmek istediğiniz bir mesajın üzerine dokunup aşağı doğru sürükleyerek altındaki mesajları da kolayca seçebileceğinizi de hatırlatmış olayım.

Eski anımsatıcılar ve notları gözden geçirin.

Hazır fotoğraflardan mesajlara kadar temizliğe başlamışken eski anımsatıcıları ve notları silerek veya düzenleyerek daha derli toplu görünmelerini sağlayabilirsiniz.

Anımsatıcıları kontrol altında tutmak kısmen kolay ancak düzgün bir şekilde oluşturulmamış olan notları üzerlerinden zaman geçtikten sonra temizlemek işkenceye dönüşebiliyor.

Bildirimleri uygulama özelinde ayarlamak.

Gereksiz uygulamaları sildiyseniz onların gereksiz bildirimlerini de artık almıyorsunuz demektir. Ama eğer işinize yarayabileceğini düşündüğünüz için silemediğiniz uygulamalar var ise, günün alakasız bir anında dikkatinizi dağıtabilirler. Uygulamaların bildirimlerini anında veya özet olarak günün istenen bir saatinde almayı seçmek artık mümkün olduğuna göre kullanmakta yarar var.

Evde, iş yerinde, araçta veya kişisel olarak ayarladığınız bir odak ayarınız yok ise bildirimleri bu şekilde tek tek uygulama bazında ayarlamak gün içinde boşu boşuna saatinize veya telefonunuza bakmanızın önüne geçebilir.

Pil kullanımına göz atın.

Telefonunuzun pili ile ilgili sorun yaşıyorsanız zaten bu alan ile haşır neşirsinizdir ancak pil sorununuz yoksa bile arada sırada buraya göz atmakta fayda var.

Sadece pilinizi hangi uygulamanın ne oranda tükettiğini değil, hangi uygulama ile ne kadar süre geçirdiğinizi de gösterdiği için belki buradaki verilere göre telefon kullanımınızda birtakım değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz.

Ayarlar / Pil Seçeneği altında, uygulamaların son 24 saatte ve son 10 günde hangi uygulamanın ne kadar pil tükettiği görüntülenebiliyor. Ayrıca Fotoğraflar veya Hava Durumu gibi uygulamalar arka planda kendini güncellemeye çalışır. Genel / Arka Planda Uygulama Yenile menüsü içinde arka planda pilinizi tüketen uygulamaları listeleyip dilediğinizi kapatarak güç tasarrufunda bulunabilirsiniz.

Yıl sonunda sizin de aklınıza gelen bakım / temizlik ile ilgili kullanışlı önerileriniz varsa, aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hasan
1 yıl önce

Uzun zaman olmuştu Mehmet, özlemişiz yazılarını. Yine doğru zamanda doğru içerik. Yazdıklarına ilave olarak, Ayarlar > Safari > Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Sil menüsü ile Safari’yi ilk günkü hale getirmek, gereksiz açık kalmış sekmeleri ve ön bellekte kalan eski içeriği silmek mümkün.

Last edited 1 yıl önce by Hasan Sütcüoğlu

Son Yazılar