Ana SayfaApple BlogElmadaki Kurtlar: Apple'ın 4. Çeyrek Sonuçları

Elmadaki Kurtlar: Apple’ın 4. Çeyrek Sonuçları

Elma Dergisi olarak uzun zamandır bu tür yazılar yazamamamızın sebebi hobi olarak başlayan bu işin, yoğunluğumuzdan ve kişisel işlerimiz gibi sebeplerden dolayı yeterince zaman ayıramamız oldu. Bundan sadece Elma Dergisi değil, diğer hobilerimiz de etkilendi. Fakat isterseniz, onu bunu bırakıp olaya giriş yapalım. Apple, dün yayınladığı basın bildirisi ve ardından gerçekleşen konferans görüşmesinde Apple’ın geçtiğimiz yılın son çeyreği; 4. Çeyreğinde yaptığı ürün satış miktarları ve yapılan karlar hakkında konuşuldu. (Resmi adıyla 2016 ilk çeyreği olarak açıklanmasına karşın aslında 26 Aralık’ta tamamlanan, geçtiğimiz yılın son çeyreği olan süreci baz alıyor.) Apple’ın basın bildirisine göre 26 Aralık’ta tamamlanan çeyreğin sonuçları ve notları şöyle:

  • 74.8 milyon iPhone satışı
  • 16.1 milyon iPad satışı
  • 5.3 milyon Mac satışı
  • Bir çeyrekte elde edilmiş en yüksek ciro: 75.9 milyar dolar.
  • Bir çeyrekte elde edilmiş en yüksek kar: 18.4 milyar dolar.
  • Bir çeyrek içerisinde gerçekleşen en fazla iPhone, Apple TV ve Apple Watch satışı yapıldı fakat Apple TV ve Apple Watch satış rakamları rekabete dayalı sebepler yüzünden Apple tarafından açıklanmadı.
  • Tim Cook, konferans görüşmesinde bu açıklanan sonuçların çetrefilli global ekonomik koşulları dikkate alındığında özellikle etkileyici olduğunun altını çizdi.
  • Tim ayrıca şu anda global anlamda yaşanan ekonomiksel sıkıntıları göstererek  “Hemen hemen nereye bakarsak bakalım deneyimlediğimizin ötesinde olan çok ağır koşullar görüyoruz .” dedi.
  • Tim, Brezilya, Rusya, Japonya, Kanada, Avustralya, Türkiye ve Avrupa bölgelerininde dahil olduğu önemli pazarların, yavaşlayan ekonomik büyüme oranlarından, düşen emtia fiyatlarından veya para birimlerinde ki düşüşlerden etkinlediğini belirtti.
  • Tim şöyle devam etti: “Kanada doları, Avustralya doları, Meksika pezosu ve Türk Lirası gibi önemli bazı para birimleri %20 veya daha fazla değer kaybetti. Brezilya riyali, %40’tan daha fazla değer kaybetti, Rus rublesi ise %50’den fazla değer kaybetti.” dedi. (Ekonomik durumumuz sanırım dünyanın en değerli firmasının CEO’su tarafından kısaca özetlendi!)
  • Apple’ın cirosunun ⅔’ü artık ABD dışındaki pazarlardan ortaya çıkıyor.
  • Çin’de ki ekonomik koşulların bazı yatırımcılar için bir endişe kaynağı olduğunu ve geçtiğimiz yaz aylarında birçok firmanın Çin kaynaklı sonuçlarında bir zayıflama yaşadığını fakat Apple’ın ise özellikle iPhone, Mac ve App Store’da gördüğü olağanüstü momentum ile birlikte tam tersini deneyimlediğini belirtti.
  • İçerisinde bulunan sıkıntılı şartlara rağmen Aralık ayını içeren çeyrekte Büyük Çin’deki bu zamana kadar ki en iyi sonuçlarını elde ettiklerini belirten Tim, bir önce ki yılın aynı dönemine göre hasılatlarının %14 arttığını, bir önce ki çeyreğe göre %47 arttığını ve para biriminin değişmediği varsayıldığında bu artışın %17 olduğunu belirtti.
  • Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Android’den, iPhone’a geçiş yapan kişi sayısı, diğer yılların aynı döneminde Android’den geçiş yapan kullanıcı sayısına göre daha fazla. (Geçen sene Android’den, büyük ekran dolayısıyla iPhone 6 ve 6 Plus’ı sevip iOS’a geçen kullanıcı sayısını düşündüğünüzde, bu rakamın daha da iyi olması sevindirici.)
  • 10 milyondan fazla paralı Apple Music üyesi bulunuyor.
  • Araştırmaya göre iPhone 6s ve 6s Plus için kullanıcı memnuniyet oranı %99 ve iPad Air 2 için kullanıcı memnuniyet oranı ise %97.
  • Apple’ın sadık kullanıcı oranı çok yüksek ve en yakın rakip markadan iki kat daha fazla bu oran.
  • Apple’ın kasasında yaklaşık 216 milyar dolar nakit bulunuyor (fakat bu ücretin Apple’ın borçlarını hesaba katmadığını unutmamak gerek.)

Peki Apple’ın açıklamalarına rağmen herşey çok mu iyi gidiyor? İşte elmadaki kurtları bulmak için bu sorunun derinlerine inmek gerek. Aslında bu sorunun cevabı çok değişken fakat sorunun cevabı kısa vadede “Kesinlikle evet” denilebilir ama uzun vade için verilmesi gereken cevap biraz düşündürücü. Yatırımcıların ve piyasa analistlerinin, kötü giden global ekonomik durumlarına göre satış hedeflerini azaltmasına rağmen Apple’ın bu hedefleri yakalayamaması sorunun aslında başlangıcı. Analistler 75 milyon iPhone, 17.3 milyon iPad ve 5.8 milyon Mac satışı öngörüyordu. Buna ek olarak, Apple geçtiğimiz yılın aynı döneminde satılan 74.4 milyon sayısına ek olarak bu sene sadece bu sayıdan 400 bin fazla üstüne çıkabilmiş ve bu piyasanın aslında doruk noktasına ulaştığını gösterir vaziyette. Bunun yanında geçen sene iPad Air 2 ve iPad mini 3 ile birlikte 21.4 milyon olan iPad satışları, bu sene iPad Pro’nun tanıtımına rağmen 16.1 milyona düşmüş durumda. Mac tarafında ise geçtiğimiz aynı dönemde gerçekleşen 5.5 milyon satış rakamı ise 5.3 milyona geri düşmüş durumda. Kötü giden ekonomilerin para birimlerinin de ABD Doları karşısında ki zayıflığına değinmiyoruz bile…

Öbür taraftan yazılım tarafında ise Android’in çok hızlı gelişmesine rağmen, Apple’dan son zamanlarda pek bir atak göremiyoruz. Şahsen iOS 9 ile bir takım hoş iyileştirmeler olsa da, hala Android gibi bir hız göremiyoruz. Mehmet Avincan ile görüştüğümde bugün, kendisinin de iOS’un artık eski bir sistem gibi hissettirdiğini belirtti. Basit özelliklerin bile hala Apple tarafından eklenilmeyişi, Apple’ın elini zayıflatıyor. iOS 10 için ise ciddi yenilikler beklememize rağmen, hem ben, hem de Mehmet Avincan bu konuyla ilgili umutsuz. OS X 10.11 El Capitan’da ise durum daha kötü. Her ne kadar OS X yeterince gelişmiş olmasına karşın, hala gelişmeye muhtaç bir sistem. Microsoft ise Windows 10 ile birlikte artık işletim sisteminin hem tablet-vari cihazlar hemde sıradan bilgisayarlar için tasarlanmış olması, ücretsiz yükseltme olanağı ve firmanın Siri rakibi Cortana’yı Windows 10 ile birlikte bilgisayarlara sunmuş olması da aslında çok hoş bir özellik (her ne kadar şu anda Cortana, ABD ve ülkemizin yer almadığı bir avuç ülkede kullanılabilir olsa da internette bulabileceğiniz birkaç küçük ayar sayesinde kendisini etkinleştirebilmeniz mümkün.) OS X 10.11 El Capitan’da ise gelen Split Screen özelliğini çok sık kullanmama rağmen, Siri ve Touch ID gibi teknolojilerin de Mac’te kullanılmasını görmek istiyoruz. Öbür taraftan genelde S serisi iPhone’larda gelen Siri, Touch ID ve 3D Touch gibi hit özelliklerin her sene ortaya çıkarılması ve bu özelliklerin sayısının da arttırılması, şu anda hala iPhone’larından memnun olupta yeni modele geçmeyi reddeden kullanıcıları heyecanlandırarak onları yeni cihaza almaya itebilir.

2016, Apple için heyecanlandırıcı bir yıl olacağa benziyor. Geçtiğimiz yılın aksine ve iPhone 7, yeni MacBook Pro’lar, Apple Watch 2, iPad Air 3 ve Apple A9 işlemcisiyle geleceği söylentileri dolaşan iPhone 5se (ya da her ne isimle gelecekse) ve iOS 10 ile OS X 10.12’de yaşanacak ciddi değişiklikler Apple’ı çok daha güçlü bir noktaya taşıyabilir. Bunun daha bilmediğimiz ve basına sızmayan bir-iki süpriz de hoş olur diye düşünüyorum.  Siz ne düşünüyorsunuz?

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar